Gratis tools om sociale netwerksites te visualiseren

Bestaan er tools waarmee je jouw persoonlijke sociale netwerksites kan visualiseren?

Zo ja, welke tools bieden dan de meest dynamische en visueel krachtige weergave? In dit artikel overlopen we de beste tools voor de 3 meest bekende sociale netwerksites: Facebook, Twitter en LinkedIn.

De flow van Facebook

Hoewel Facebook momenteel druk bezig is om de data van alle individuele profielen in een tijdslijn onder te brengen, staan er knappe gratis tools tot onze beschikking. Een van de meest indrukwekkende voorbeelden is Touchgraph voor Facebook. Wat kan je met deze tool zoal doen? Eens je Touchgraph toegang verleend hebt tot je persoonlijke gegevens, worden je de koppelingen binnen je netwerk van vriendschappen eensklaps duidelijk. Je krijgt de keuze om ofwel een specifieke selectie van je vrienden te visualiseren ofwel het integrale netwerk. De verschillende kleuren in de grafiek laten je bovendien toe om verwante netwerken op te sporen.
Het Twitter-type

Altijd al willen weten welk Twitter-type je bent? Toegegeven, tegenwoordig heb je Klout voor een antwoord op deze vraag. Alleen blijft de visuele weerklank hiervan ondermaats. Recent ontdekt ik de Twitter tool van Visual.ly. Deze tool is slechts een voorsmaakje van wat het platform in de toekomst te bieden heeft; het zit immers nog in de opstartfase. Wat we te zien krijgen is alvast veelbelovend. De Twitter tool biedt 2 opties: een persoonlijke of vergelijkende visualisering. Het laat je daarbij toe om de karakteristieken van je profiel te detecteren, zowel kwantitatief (hoeveel tweets per dag, hoeveel volgers, etc.) als kwalitatief (hoeveel retweets, hoeveel volgers in verhouding tot de gebruikers die je zelf volgt, etc.). Probeer het zelf uit!
De labo's van LinkedIn

De labo's van LinkedIn worden stilaan een begrip in het internetlandschap. De twee meest indrukwekkende tools in het gamma van deze sociale netwerksite zijn toch wel de inmaps en - weliswaar in mindere mate - de timeline.

De inmaps van Linkedin kan je enigszins vergelijken met de Touchgraph voor Facebook. Geef de applicatie toestemming tot je persoonlijke profiel en evoceer een gedetailleerd kluwen van connecties. Naast de mogelijkheid om bepaalde zone's in te zoomen, kan je bepaalde leden van je professionele netwerk een label meegeven. Aan de hand van bepaalde concentraties kan je verwante netwerken opsporen en eventueel verder uitbreiden.
Een iets minder verbluffende, maar niet minder spectaculaire tool is de timeline van Linkedin. Druk je op de startknop dan speelt deze tool je hele tijdslijn af. Indien je er al een ontzettend lange loopbaan met verschillende opleidingen en jobs op hebt zitten, dan kan ik me voorstellen dat deze tool je makkelijk een helicopteroverzicht biedt. Maar aangezien dit in mijn geval niet zo overdreven omvangrijk is, blijft het nut me voor deze tool een raadsel. Niettemin vind ik het een esthetisch verantwoordde tool om je loopbaan te visualiseren; zeker gezien de 3 snelheden waarmee je het afspelen ervan kan variëren.
De Infinity tool gebaseerd op de LinkedIn Javascript API werkt jammer genoeg niet. De Cooliris browser plugin wilde niet starten. Iemand ervaringen met de Infinity tool? Post dan gerust een reactie onderaan dit artikel.

Een laatste interessante tool die niet direct tot de LinkedIn Labo's behoort, is Visualize.me. Deze online tool creëert een integraal, visueel overzicht van je Linkedin profiel in 8 categorieën: experience, education, skills, interests, my stats (met totaal aantal jaren werkervaring en connecties), recommendations en my links. Hoewel het jammer is dat deze tool louter een Engelstalige visualisatie toelaat, blijft het een kleurrijke, maar kernachtige visuele weergave.
De tools die we in dit artikel opsommen, bieden stuk voor stuk krachtige visualisaties, maar de echte kracht schuilt in het nut dat deze infographics bieden. Probeer je het even uit dan merk je al snel dat het een leuke gimmick is, maar meer niet. Het komt er vooral op neer deze tools te integreren in een online marketing strategie waarbij profilering een belangrijke rol speelt. Doe je de oefening om content aan persona's of rollen toe te kennen, dan blijft het niet louter een gimmick, maar wordt het een tool die zijn nut in de praktijk weet te bewijzen. De moeilijkheid schuilt dan in het overstijgen van het persoonlijke profiel; elke van deze tools vereist immers dat je zelf inlogt in jouw profiel. Het is dus niet mogelijk - tenzij in het vergelijkende geval van Visual.ly - om profielen van andere gebruikers op gelijkaardige wijze te analyseren.

2 reacties:

Kris | 22 november 2011 om 17:23 zei

Touchgraph ziet er interessant uit maar kan bezwaarlijk gratis genoemd worden met een licentiekost van 499$... :-(

{ DG } | 22 november 2011 om 18:19 zei

Hey Kris. Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk. De volledig tool kost natuurlijk veel. Maar check vooral de 3 gratis demo's: Facebook, SEO & Amazon. Deze demo-tools bieden voldoende informatie om al mee aan de slag te gaan. De screenshot uit het artikel komt bv. uit de Facebook demo.

Een reactie posten

 

Copyright © 2011 Daan Goor Alle rechten voorbehouden

Met de steun van Dramaturgie | Platform